Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEMP Parti) 31 Mart Yerel Seçimlerine 2 hafta gibi kısa bir zaman kalmışken seçim çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdürüyor. Demokratik, katılımcı, ekolojik ve kadın özgürlükçü fikriyatla siyaset yapan DEM Parti’nin en güçlü olduğu yerlerden biri de Mersin’in Akdeniz ilçesi geliyor.
İlk olarak 1999 yılında yapılan seçimde Akdeniz halkı iradesini Halkın Demokrasi Partisi’nden (HADEP) yana kullandı. 2009-2014 yılları arasında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından yönetilen Akdeniz Belediyesi, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde yine kazanarak eş başkan adayları olarak gösterilen Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu tarafından Akdeniz yönetildi.
Ancak 2016 yılında İçişleri Bakanlığı kararıyla eş başkanlar görevden alındı ve Akdeniz Belediyesi’ne kayyım atandı. Kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Hamdi Bilge Aktaş’ın ilk icraatı belediyeye bağlı İştar Kadın Danışmanlık Merkezi’nin adını “Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü” olarak değiştirmek oldu. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde ise belediye yüzde 7’lik oy farkıyla AKP’nin adayı Mustafa Gültak’ın yönetimine geçti.
“AKDENİZ’E ÜVEY EVLAT MUAMELESİ”
Son 8 yıldır kayyım ve AKP’nin adayıyla yönetilen Akdeniz’i yeniden almayı hedefleyen DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eş Başkan adayları Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız, halkçı bir belediyecilik anlayışıyla eşit hizmet vermeyi amaçlıyor.
Akdeniz’in çok kültürlü yapısıyla, geniş tarım ve ticaret alanları kapsamasıyla kentin en önemli ilçesi olduğunu belirten Hoşyar Sarıyıldız, Akdeniz’e gereken önemin verilmediği görüşünde. Akdeniz’in hizmette geri bırakıldığına işaret eden Sarıyıldız, “Akdeniz bugün Mersin’in en önemli ilçesi. Hem ekonomik hem sosyal hem kültürel anlamda hem de tarım kenti olması anlamında Akdeniz, Mersin’in kalbinin attığı yer. Aynı derecede hizmet götürülmesi gerekirken ne yazık ki Akdeniz’in ihmal edildiğine, ikinci plana atıldığına, üvey evlat muamelesi edildiğine şahitlik ediyoruz” dedi. Sarıyıldız, halkçı belediyecilik anlayışıyla Akdeniz’e gerekli hizmetleri ulaştırarak layık olduğu konuma getireceklerini dile getirdi.
EKOLOJİK VE KADIN ODAKLI PROJELER
Nuriye Arslan ise kadınları kamusal hayata dahil etme, ekonomik anlamda güçlendirme, kooperatifleşmeyi destekleyerek kadın emeğini görünür kılma amacıyla kadın odaklı projeler belirlediklerini kaydetti.
Arslan, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını güçlendirmeyi hedeflediklerini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Akdeniz Kadın Destek Merkezi kurarak eğitim ve bilinçlendirme programlarını, kadın girişimciliğini ve istihdamını destekleyeceğiz. Kadın üreticilere tarım ve pazarlama eğitimleri sunacağız. Şehir içi ve eteklerinde kadınlar için bostanlar oluşturacağız. Kadınlar arası bilgi ve deneyim ağı kuracağız. Kadın sığınma evi açarak kadınların yaşadıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olacağız, ekonomik bağımsızlıklarını destekleyeceğiz.”
“ANA DİL KREŞLERİ, GENÇLİK MERKEZLERİ KURACAĞIZ”
Kültür alanından yaşlı, engelsiz bakım merkezlerine, kooperatiflerden geri dönüşüm ve deprem dayanıklılık planına kadar geniş bir yelpazede proje sunan adaylar, tüm bunları hayata geçirme noktasında oldukça kararlı.
Sarıyıldız, Akdeniz’in çoklu kültürel yapısını göz önünde bulundurarak ana dil kreşleri ve ana dil akademisi kuracaklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Bugün Akdeniz Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Rumların, Romanların, Alevilerin, Hristiyanların kardeşçe yaşadığı bir ilçe. Bu kültürel zenginlik içerisinde yaşanan çölleşmede imkanlar yaratacağız. Vatandaşımızın kendi diliyle, kendi inancıyla hizmet alabileceği bir belediyeciliğe imza atacağız. Bu kapsamda ana dili kreşi açacağız. Tarıma dönük destekleyici projelerimiz de olacağız. Çiftçinin elinden tutup tohum, gübre, sulama ve üretilen ürünlerin belediye pazarlarında satışı veya belediye eliyle üretim araçlarına dönüştürülmesi anlamında desteklerimiz olacak. Şu anda Akdeniz’de yeşil bir alan veya park olmadığı için çoğu kez kaldırımsız caddelerde, sokak aralarında oyunlar oynamakta ve ağır vasıta araçların çarpması sonucu ya yaralanıyorlar ya da yaşamlarını yitiriyorlar. Gençler ya uyuşturucu ve silahlı çeteleşme eliyle toplumdan kopartılmaya çalışılıyor ya da geleceğinin bu ülkede olmadığını düşünerek ölümü göze alıp dilini, kültürünü bilmediği ülkelere göç ediyorlar. Bunun temel sebebinin sosyo-kültürel ekonomik politikaların yetersiz olması olduğunu düşünüyoruz. Yaratılacak olan istihdam alanları ile gençlere ekonomik özgürlük imkanı yaratılacak sonrasında ise gençlerin topluma kazandırılması ve sosyal dokuya entegre olmaları açısından aktivitelerimiz, kültür merkezlerimiz ve sosyal mekanlarımız olacak.”
“AKDENİZ HALKINA UMUT OLDUK”
Nuriye Arslan, kayyımın atanmasının ardından ilk olarak kadın kurumlarının kapatıldığına vurgu yaparak, “Bütün bu olumsuzlukları bertaraf etme, kadının iradesini açığa çıkarmak, kadının desteklenmesi anlamında birçok projemiz olacak. Sahada çok güzel tepkiler var. Umut olmuşuz Akdeniz halkına adeta. Kayyımla birlikte 7 yıl boyunca Akdeniz halkına hiçbir hizmet götürülmemiş. Kazanacağımızdan hiçbir şüphemiz yok, çünkü bütün halkları ortaklaştıran bir siyasi anlayışımız, yerel yönetim anlayışından kaynaklı bütün halkın desteğine talibiz” diye konuştu.
“HALKIMIZLA BİRLİKTE KAZANACAĞIZ”
Sahada oldukça olumlu tepkiler aldıklarını dile getiren Hoşyar Sarıyıldız da Akdeniz’i geri almaya hazırlandıklarının altını çizerek şunları söyledi: “Halkımızda çok ciddi bir sahiplenme var. Akdeniz’i, bizim olanı geri alıyoruz şiarıyla hazırlanıyoruz. 1999’dan bu yana 3 dönem boyunca belediye almış bir parti geleneğinden geliyoruz. Tecrübelerimiz, deneyimlerimiz var. Partimizin programında demokratik, yerel, katılımcı ve şeffaf belediyecilikle ilgili çok iyi öneri ve değerlendirmeler var. Bunların hepsinin hayata geçmesi için Nuriye başkanımla üzerimize düşeni eksiksiz bir şekilde yapacağız. Halkımızla birlikte kazanıp, halkımızla birlikte yöneteceğiz.”
Kaynak: Mersin mercek